Hoewel iedereen zijn of haar burn out anders ervaart en dus ook het proces van herstel, zijn er toch gelijkenissen in het herstelproces. Het proces wordt doorlopen in een eigen tempo. Hoe snel jij herstelt is afhankelijk van; omgevingsfactoren, hulp die je krijgt en karaktereigenschappen die opspelen tijdens maar ook voor dit proces.
De drie fases die je doorloopt tijdens jouw burn out zien er als volgt uit.
De eerste fase van burn out herstel
De eerste fase van een burn out kenmerkt zich vooral door veel lichamelijke klachten. Veel voorkomende klachten zijn:
- Vermoeidheid
- Tegen dingen op zien
- Vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen
- Emotioneel zijn op onverwachte momenten
- Veel piekeren
Veel mensen vinden het lastig om te erkennen dat ze een burn out hebben. Toch is juist daar veel winst te halen. Pas wanneer je begrijpt en erkent dat je een burn out hebt, kun je beginnen aan herstel.
Praten over je burn out helpt hierbij. Wanneer jij je burn out erkent doe je er goed aan je familie, vrienden en collega’s te vertellen dat je een burn out hebt. Je hoeft je er namelijk niet voor te schamen, je bent zeker niet de enige met een burn out. Door hier open over te zijn bereik je twee dingen:
Ten eerste is jouw omgeving op de hoogte, zo kunnen ze je helpen als je dat nodig hebt. Ook wordt het voor je omgeving makkelijk om je te begrijpen als het even tegenzit tijdens je herstel.
Ten tweede heeft het praten over jouw burn out de positieve bijwerking dat je werkt aan het verwerken van wat je is overkomen. Praten over mogelijke oorzaken helpt ook, zo krijgen jij en je omgeving in beeld waar je tegenaan bent gelopen. Maar waak ervoor dat je hierover gaat piekeren. Als je te veel gaat piekeren over de oorzaak van jou burn out en over oplossingen beland je in een negatieve spiraal. Daarom is het raadzaam om jouw gedachten op te schrijven. Neem hiervoor een of twee vaste momenten tijdens de dag en probeer de rest van de dag hier niet meer aan te denken.
Tips die helpen in de eerste fase van jouw burn out
Tijdens de eerste fase van je burn out herstel, is het belangrijk dat je rust neemt. Je lichaam moet immers weer opladen van de uitputtingsslag. Net zoals bij kinderen zijn de drie R-en; rust, reinheid en regelmaat van belang.
Praktische tips:
- Zorg dat je in een ritme blijft. Structuur is goed tijdens een burn out. Ga bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde moment naar bed en sta elke dag op hetzelfde moment op.
- Eet gezond. Vermijd alcohol, drugs en ongezonde voeding. Deze putten je alleen maar verder uit.
- Zorg voor voldoende beweging. Maak bijvoorbeeld elke dag een wandeling of ga een stukje fietsen.
- Slaap voldoende, maar ook niet te lang. Nachtrust helpt je bij het herstel, maar meer dan 8 uur slapen werkt averechts.
De tweede fase van Burn out herstel
Tijdens de tweede fase is het goed om uit te zoeken wat de oorzaak is van het ontstaan van jouw burn out. Zodra je weer wat bent aangesterkt wordt het tijd om na te denken welke dingen het zijn die hebben gemaakt dat je in deze situatie terecht bent gekomen. Je doet er goed aan om voor jezelf op te schrijven wat er voorafging aan jouw burn out. Denk aan dingen die op je werk hebben gespeeld maar ook in je privé situatie. Door het opschrijven maak je het voor jezelf overzichtelijk.
Nadat je hebt nagedacht over de mogelijke oorzaken kun je ook proberen oplossingen hiervoor te vinden. Denk aan zaken die je mogelijk kan laten vallen waardoor je minder wordt belast. Een bedrijfsarts kan je hierbij helpen door samen te bekijken welke werkzaamheden je kunt aanpassen.
Ook is het verstandig om na te denken over de dingen die wel goed gingen voor je burn out. Wellicht dat je van daaruit kansen kunt creëren die je tijden de reïntegratie helpen.
Als het niet zelf lukt is het verstandig om hulp te zoeken
Het klinkt makkelijk, uitzoeken wat de oorzaak van je burn out is, maar dat is het meestal niet. Althans als je echt duurzaam wilt herstellen, is het raadzaam goed te kijken waardoor jij in een burn out terecht bent gekomen. Door op zoek te gaan naar de patronen die jou hebben uitgeput, krijg je inzicht in de ware reden van jouw burn out.
Door die te zien en te erkennen, kun je de start naar verandering maken die leidt tot herstel. Je zult dingen anders moeten doen. Dat wat jou te veel energie heeft gekost en stress opleverde moet anders.
Een psycholoog, therapeut of coach kan je hierbij helpen. Samen werken jullie aan het inzichtelijk maken van de patronen en eigenschappen die hebben geleid tot jouw burn out. Nadat die inzichtelijk zijn gemaakt stel je samen een plan op wat je wilt veranderen. Jouw begeleider helpt je bij deze veranderingen en stuurt bij als dat nodig is.
Belangrijk is dat jij voor begeleiding openstaat en dat je de juiste klik met je begeleider hebt. Ik heb hier een blog over geschreven “Succes van een coach traject I Hangt dat af van de juiste klik?”
De derde fase van Burn out herstel
In de derde fase ga je werken aan wat je hebt geleerd. Je begint met het doorvoeren van veranderingen in je leven. Zowel op je werk als privé. Ook in deze periode kun je hulp gebruiken van een begeleider. Een coach kan jou tijdens dit proces ondersteunen. Zo kan een coach jou een spiegel voorhouden als je terugvalt in oude patronen.
In deze fase begin je ook weer met het opbouwen van je werk. Je past de veranderingen die jij nodig hebt toe in je werkt. Dit kan ook in overleg met een bedrijfsarts. Na verloop van tijd zul je merken dat je anders tegen dingen aankijkt. Je kunt steeds meer dingen aan zowel in je werk als privé.
Het reïntegratieproces kan soms lastig zijn. Hierover heb ik een blog met tips geschreven
“5 Tips die het succes van een reïntegratie vergroten”
Hoe verder na je burn out
Elke fase van een burn out herstel heeft zijn eigen uitdagingen. Het werk dat je in de tweede fase stopt, is in mijn ogen van cruciaal belang voor een duurzaam herstel. Neem hier je tijd voor en zoek de hulp die bij je past. Ik werk als coach uitsluitend met cliënten die werken aan burn out herstel. In mijn praktijk begeleid ik, samen met mijn paarden, mensen om boven water te krijgen wat de ware oorzaak is van hun uitval. Wat maakt dat je juist op bepaalde thema’s gevoeliger bent voor overbelasting. Waar komt dat vandaan en hoe kun je daar in de toekomst beter mee omgaan.
Paarden helpen tijdens de coaching om jou een goed beeld te geven waar je (on)bewust mee rondloopt. Paarden reageren op jou zoals ze dat ook op andere kuddegenoten doen. Door als coach goed te observeren hoe het paard op jouw aanwezigheid reageert, krijgen we boven water welke patronen hebben geleid tot jouw burn out.
Benieuwd hoe dit werkt en wil je zelf ook actief werken aan jouw burn out herstel? Neem dan contact met mij op.
Tot slot Ik heb een kort filmpje gemaakt waarin ik je een rondleiding geef door de praktijk en de paardencoach ruimtes. Meer inspiratie vind je ook op mijn Instagramaccount , Facebookaccount of LinkedIn.
Mijn naam is Niels van Heusden, als gecertificeerd coach en gecertificeerd paardencoach help ik cliënten tijdens hun burn out herstel.