De coach

Paardencoach Niels van Heusden

In mijn ogen is een goede klik tussen cliënt en coach I paardencoach van groot belang voor het slagen van een coaching traject.

Daarom stel ik me graag aan je voor! Dat doe ik zo open mogelijk, dan weet jij wie je voor je hebt.

Ik ben Niels van Heusden en ik ben in 1978 in Ede geboren. Ik ben getrouwd en woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in het dorpje Heelweg in de Achterhoek.

In 2014 zijn we van Wageningen naar de Achterhoek verhuisd. Wij hebben hier een oude woonboerderij gekocht. Deze boerderij hebben we helemaal naar onze smaak verbouwd.

Deze verbouwing heeft o.a. voor een grote verandering in mijn leven gezorgd.

Toen wij in 2014 de boerderij kochten, was ik zelfstandig ondernemer met een eigen groothandel. Ontzettend leuk om te doen. Tot het moment dat een van mijn grootste klanten een contract met mijn concurrent aanging. Een moeilijke periode met veel stress en onzekerheid brak aan. Ondertussen ging de verbouwing thuis ook door. Dit zorgde voor stress en was fysiek zwaar. 

Na een periode van bezinning, heb ik in 2016 mijn bedrijf verkocht en besloot ik om een baan in loondienst te accepteren. Een nieuwe start! Met veel plezier begon ik deze nieuwe uitdaging als Key Accountmanager bij Hallmark. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik de opgeslagen stress meenam naar mijn nieuwe baan. Na een succesvolle start kreeg ik al snel meer en zwaardere taken toebedeeld binnen mijn functie. Dat vond ik maar wat leuk en zei daarom overal ja op. Wat ik niet in de gaten had, was dat ik structureel te veel hooi op m’n vork nam. 

Ook thuis stond ik constant “aan”. Naast het nog steeds verbouwen van de boerderij kwamen er nieuwe zorgen bij. Zorgen wat betreft mijn gezin en schoonfamilie.

Fases burn-out

De druk werd te hoog en mijn lichaam trok aan de noodrem. Daar kwam mijn burn out om de hoek kijken. Dit gebeurde op 1 november 2017 om precies te zijn.
Een zware periode brak aan. Met diepe dalen vol onzekerheid en onbegrip van mensen om me heen. De situatie voelde uitzichtloos.
Pas later realiseerde ik me, dat ik door mijn burn out dichter bij mezelf ben komen te staan. Ook kan ik beter naar mezelf luisteren. Het heeft er voor gezorgd dat ik de keuze heb kunnen maken om iets te doen waar ik energie van krijg.
Ik heb mezelf tijdens de periode van mijn burn out en de periode daarna verdiept in de menselijke psychische. Vooral in het thema burn out. Door mijn eigen ervaring en het gene wat ik er over leerde, groeide mijn interesse in dit thema. Dit zorgde er zelfs voor dat ik besloot van carrière te switchen.

Burn out herstel

Ik begon met een opleiding tot gecertificeerd coach. Daarop volgde ik een opleiding tot paardencoach. Vol fascinatie leerde ik wat paarden kunnen toevoegen aan het coaching proces. Nieuwe inzichten begon ik toe te passen in mijn praktijk. Uiteindelijk heb ik mijn kennis nog verder uitgebreid door de opleiding “paardencoaching en trauma” en “paardencoaching en systemisch werk” af te ronden.

Burn out coach

Op dit moment run ik mijn eigen coaching praktijk. Ik begeleid met veel energie mensen tijdens een burn out en werk samen met hen aan herstel. Hierbij krijg ik hulp van mijn paarden.
Het leven brengt je wat je nodig hebt, soms zie je het niet meteen. Juist dan is het fijn als je iemand tegenkomt die je helpt te zien wat er voor je ligt.

Paardencoaching Achterhoek