Een burn out I Gefeliciteerd!

Leestijd: 4 minuten

Gefeliciteerd met je burn out klinkt gek I Toch mag je er blij mee zijn

Als ik dat tegen mijn cliënten zeg, verklaren ze me bijna allemaal voor gek. Logisch wat een burn out voelt nu niet bepaald als een feestje. 

Maar toch meen ik het echt! Gefeliciteerd met je burn out. Jouw burn out heeft je beter in contact gebracht met je lichaam en geeft je een duidelijk signaal. 

Een burn out is een oer mechanisme die de controle over je lichaam overneemt. Jouw reset knop die wordt ingedrukt. De handrem die je nodig had. Eigenlijk heel mooi hoe je lichaam het van je hoofd overneemt.

Maar goed zo mooi voelt het eigenlijk niet op het moment dat je een burn out hebt. Naast psychische klachten ervaart de meerderheid van de mensen met een burn out ook lichamelijke klanten.

5 veel voorkomende klachten bij een burn out

Een burn out brengt voor iedereen andere klachten met zich mee. Toch zijn er een aantal algemene klachten die horen bij een burn out. De meest voorkomende klachten bij een burn out zijn:

Burn out klachten
  1. Vermoeidheid
  2. Tegen dingen op zien
  3. Vergeetachtigheid
  4. Concentratieproblemen
  5. Emotioneel zijn op onverwachte momenten

Ik ben er zelf van overtuigd dat de specifieke klachten, die jij ervaart direct terug zijn te koppelen aan de oorzaak van jouw burn out. Daarmee bedoel ik, dat als je bijvoorbeeld snel emotioneel raakt bij het krijgen van een compliment, je waarschijnlijk voor langere tijd een gebrek aan waardring hebt gehad. Het heftig reageren op kritiek zou bijvoorbeeld kunnen wijzen op een langere tijd zonder goede begeleiding boven je macht werken.

Kortom jouw specifieke klachten kunnen een bron van informatie zijn waaruit jij een les mag leren.

Welke les mag jij leren van je burn out

Een burn out komt natuurlijk niet voor niets. Een burn out ontstaat als je voor langere tijd te veel van je lichaam en geest gevraagd hebt. Aan het begin van een burn out is het vooral zaak dat je rust neemt. Je lichaam heeft tijd en rust nodig voor je verder kunt. De spreekwoordelijke batterij moet weer opgeladen worden.

Als het moment er is dat je weer iets meer energie hebt, is het raadzaam om te ontdekken wat jouw burn out je wil leren. Je wilt immers herstellen en het liefst sterker uit je burn out komen. Daarom is het van belang goed te kijken naar de oorzaak van jouw burn out. Daarmee bedoel ik niet alleen naar de problemen die zich op het werk of privé hebben voorgedaan voorafgaand aan jouw burn out.

Nee, ga op zoek naar wat er van binnen in jou voor heeft gezorgd, dat je in een burn out terecht bent gekomen. Kijk naar karaktereigenschappen, normen en (kern)waarden, (on)bewuste patronen die voor jou belangrijk zijn. Door goed uit te zoeken waar die vandaan komen en waarom jij daarnaar leeft, kun je werken aan duurzaam herstel. Want als jij je patronen kunt doorzien, ben je ook instaat deze te veranderen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Zo’n zoektocht is niet makkelijk. Het vergt zelfinzicht en een eerlijke kritische blik op jouw dagelijks handelen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden qua begeleiding die jou hierbij hulp kunnen bieden. Je kunt hulp krijgen van een psycholoog, huisarts, coach of therapeut die je helpen bij het herstelproces.

Zoek een begeleider die bekend is met burn out herstel. Belangrijk is dat je je vertrouwd voelt bij je begeleider. Zorg voor je start met een traject dat je de juiste klik hebt met je begeleider. Dat is van groot belang om succesvol te werken aan herstel. Hier heb ik een blog over geschreven succes van een coach traject

Pas als jij de juiste begeleider hebt gevonden, kun je de stap naar herstel maken. Door het inzicht wat je tijdens een traject krijgt, kom je sterker uit je burn out.

Sterker uit je burn out komen

Zoals ik in het begin al schreef “gefeliciteerd met je burn out”, je burn out gaat je belangrijke levenslessen leren. Als je de lessen ter harte hebt genomen en hieraan hebt gewerkt, heb je een persoonlijke groei doorgemaakt. Je hebt geleerd wat voor jou valkuilen zijn en hoe je die kunt omzeilen of je leert hier beter mee om kunt gaan. Je bent na een goed traject meer over jezelf te weten gekomen. Je hebt een duidelijk beeld hoe je de toekomst in wilt gaan.

Het was zeker geen pretje, maar met de juiste begeleiding heeft het je uiteindelijk meer opgeleverd dan je waarschijnlijk had verwacht.

Ben je benieuwd hoe een traject er voor jou uit kan zien? Ik coach mensen met een burn out. Dat doe ik met inzet van paarden. Samen kijken we naar jouw uitdagingen en werken we aan een duurzaam herstel.

Tot slot

Ik heb een kort filmpje gemaakt waarin ik je een rondleiding geef door de praktijk en de paardencoach ruimtes.
Meer inspiratie vind je ook op mijn Instagramaccount , Facebookaccount of LinkedIn.

Ik ben benieuwd of jij een burn out ook als een kans ziet. Laat hieronder een reactie achter om te laten weten hoe jij erover denkt.

Niels van Heusden Burn out coach

Mijn naam is Niels van Heusden, ondertussen kan ik wel zeggen dat ik een specialist ben op het gebied van burn out herstel. Als ervaringsdeskundige, gecertificeerd coach en gecertificeerd paardencoach heb ik talloze cliënten begeleid in het duurzaam herstellen van een burn out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *