Misschien ken je het wel; je bent begonnen aan je reïntegratie en net als je denkt “ik ben lekker bezig”, krijg je een enorme terugval.
3 oorzaken van een terugval tijdens je reïntegratie traject
- Je bent te vroeg begonnen aan je reïntegratie
- Gebrek aan goede begeleiding
- De werkzaamheden zijn niet afgestemd op jouw reïntegratie
Waardoor komt een terug val en hoe voorkom je die. Met een paar handige tips begin je sterker aan je reïntegratie en herstel je sneller.
Je bent te vroeg begonnen aan je reïntegratie
Misschien wel de voornaamste reden dat een reïntegratie niet goed verloopt, komt door het te vroeg starten aan het reïntegratieproces. Het kan zijn dat de bedrijfsarts of werkgever van je verlangt dat je start met je reïntegratie. Maar het kan ook zijn dat je daar zelf voor gekozen hebt.
In dat laatste geval komt dat vaak door piekeren over:
Angst om je baan te verliezen Verantwoordelijkheidsgevoel richting je werk Financiële onzekerheid wanneer je baan kwijtraakt
Het is ook niet gek dat je hierover piekert. Het zijn legitieme gedachtes, alleen helpen ze je niet. Sterker nog, vaak verslechteren deze gedachtes het proces van reïntegratie. Je kunt pas beginnen met reïntegreren nadat je voldoende bent hersteld, zowel lichamelijk als geestelijk. Te vroeg starten als je er in je hoofd nog niet klaar voor bent, is een risico. Juist dan ben je vaak kwetsbaar. Kleine tegenslagen op je werk of privé kunnen dan leiden tot een terugval.
Maak werk van jouw uitdaging
Voor je start met reïntegreren, is het belangrijk dat jij er klaar voor bent. Ga op zoek naar de onderliggende oorzaak van je uitgeval. Door goed te kijken naar wat er voorafging, krijg je een beeld van de oorzaak. Schrijf op wat er in je opkomt, als je denkt aan mogelijke oorzaken. Kijk terug naar de periode voor je uitval, speelden er toen bijzonderheden op je werk. Maar ook zaken die speelden in je privéleven kunnen van belang zijn. Je kunt dit bespreken met de mensen om je heen, welllicht dat zij hier een heldere kijk op hebben. Zo krijg je beter in beeld waar je aan kunt gaan werken.
Het kan helpen om hierbij ook hulp in te roepen van een extern persoon. Bijvoorbeeld je huisarts, bedrijfsarts, psycholoog of coach. Zij kunnen je helpen om scherp te krijgen wat je zelf wellicht niet ziet. Het voordeel van hulp van buitenaf is dat die zonder voorkennis met jou kunnen praten over wat er mis is gegaan. Hierdoor krijg je objectieve feedback die jou kan helpen bij je herstel. Een coach kan je tijdens dit proces goed helpen om de juiste stappen te maken in je herstel. Ook tijdens je reïntegratie kan die je bijstaan.
Gebrek aan goede begeleiding
Tijdens je reïntegratie is het belangrijk dat je goed wordt begeleid. Vooral tijdens de start van je reïntegratie is het belangrijk dat je begeleider goed in de gaten houdt dat je niet te zwaar wordt belast. Daarbij monitort je begeleider hoe het met je gaat tijdens de reïntegratie. Een rustige en structurele opbouw van je werk is erg belangrijk om goed te reïntegreren. Te snel te veel verantwoordelijkheden krijgen, is niet wenselijk in deze fase.
Als de begeleiding niet goed is, kan het zijn dat je te snel te veel uren maakt en ook te veel werkzaamheden verricht. Het gebrek aan goede begeleiding maakt dat je het gevoel krijgt er alleen voor te staan. Zonder de juiste begeleiding is de kans veel groter dat je te veel van jezelf vraagt en zo in een terugval kunt belanden.
Vraag om een vaste begeleider die jou helpt. Belangrijk is dat je regelmatig overlegt over de voortgang van je reïntegratie. Wees eerlijk in wat wel en wat niet goed gaat, jouw begeleider kan daarmee de nodige aanpassingen in je traject maken.
De werkzaamheden zijn niet afgestemd op je reïntegratie
Als je start met reïntegreren is het belangrijk dat je weer aan het arbeidsproces mee doet. De hoeveelheid en de aard van werkzaamheden zijn daarbij ondergeschikt. Wanneer je te snel te veel verantwoordelijkheden krijgt, werkt dat averechts op je reïntegratie. Het zorgt voor een te hoge druk en schept verwachtingen die niet reëel zijn en niet waargemaakt kunnen worden. Niemand heeft hier voordeel van.
Daarom is het belangrijk dat je tijdens de start van je reïntegratie aangepaste werkzaamheden kunt uitvoeren. Iets waar het bedrijf wat aan heeft, maar niet direct af moet (dus geen werkdruk). Zo heb jij de mogelijkheid duurzaam te reïntegreren en je werkgever profiteert van het werk dat jij levert.
Wanneer je voldoende bent gereïntegreerd, kun je starten met het uitvoeren van je eigen werkzaamheden. Hou ook hierbij rekening met jouw grenzen. Geef op tijd aan wanneer het even niet lukt, bewaak je grenzen.
Tip voor een succesvolle reïntegratie
Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven is, luister naar je gevoel. Je lichaam weet vaak eerder dan je hoofd wat wel en wat niet goed voor je is. Door goed te luisteren naar je lichaam help je niet alleen jezelf, maar ook je werkgever omdat je sneller en sterker herstelt.
Daarnaast heb ik nog een aantal tips:
- Maak voor je reïntegratie duidelijke afspraken
- Wees duidelijk en geef tijdens je reïntegratie je grenzen aan
- Plan tussentijdse evaluaties tijdens je reïntegratie
- Vraag om een vaste begeleider tijdens het reïntegratieproces
- Geef aan wat niet gaat en kijk samen naar mogelijkheden
In mijn blog “5 Tips om succes bij reïntegratie te vergroten” leg ik uit hoe je die toe past.
Wil jij hulp bij jouw reïntegratie?
Vanuit mijn praktijk begeleid ik cliënten tijdens hun reïntegratieproces. Dat doe ik met behulp van paardencoaching. Dit is een zeer effectieve manier van coaching die oa wordt gebruikt door het UWV tijdens reïntegratie trajecten.
Tijdens de coaching maken we gebruik van het natuurlijk gedrag van paarden. Een paard is een kuddedier en een vluchtdier. In geval van gevaar moet het paard direct kunnen vluchten, dan doen ze als kudde. Daarom scannen paarden hun kuddegenoten om te beoordelen of ze fit zijn om te vluchten. Tijdens de coaching gebruiken we dat natuurlijke gedrag. Zodra een cliënt bij een paard in een ruimte treedt, ziet het paard hem of haar als nieuwe kuddegenoot en begint dan gelijk met de beoordeling hoe fit jij bent om te vluchten indien nodig. Het paard reageert op de cliënt zoals ze dat in de kudde doen. Als coach gebruik ik de signalen die het paard laat zien om jou uit te leggen wat het paard aan je merkt. Op deze manier krijg je als het ware een spiegel voorgehouden.
Door het inzicht wat je krijgt van de paarden tijdens een sessie, kun je werken aan wat er bij jou speelt. Zo kom je tot inzichten waar je wellicht nog helemaal niet aan had gedacht. Door hieraan te werken, herstel je sterker en sneller.
Tot slot
Ik heb een kort filmpje gemaakt waarin ik je een rondleiding geef door de praktijk en de paardencoach ruimtes. Meer inspiratie vind je ook op mijn Instagramaccount , Facebookaccount of LinkedIn. Als coach werk ik samen met Remy4You coaching waar ik reïntegratie trajecten voor het UWV verzorg.
Disclaimer. Heb jij vragen over jouw gezondheid. Neem dan contact met je huisarts op. Paardencoaching Achterhoek is een informatieve website en heeft geen medische achtergrond. Ondanks dat we schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers en cliënten.