Succes van een coach traject I Hangt dat af van de juiste klik?

Leestijd: 3 minuten

Wat maakt de klik tussen coach en cliënt zo belangrijk

De meeste coach trajecten bestaan uit ongeveer 10 tot 15 sessies. Dat betekent globaal dat coach en cliënt, tijdens een traject, 15 uur samenwerken aan de hulpvraag van een cliënt. In sommige gevallen duurt het traject zelfs langer.

De meeste trajecten bestaan uit één op één sessies. Kortom je brengt behoorlijk wat tijd met je coach door. Buiten dat, je deelt vaak hele persoonlijke zaken.


Tijdens een traject is het van belang dat je je vrij voelt om je uit te spreken. Het gene waar jij in vastloopt moet immers op tafel komen zodat hieraan gewerkt kan worden. Je veilig voelen, is in mijn ogen, een belangrijke factor voor een succesvol coach traject.
Maar wat als jij je niet op je gemak voelt bij jouw coach of de klik is er niet is? Zou dit dan het succes van een coach traject beïnvloeden?

Het succes van een coach traject valt of staat met hoe jij je voelt tijdens de coaching

Misschien een open deur… Maar als jij je niet op je gemak voelt bij jouw coach, bereik je nooit waar je voor bent gekomen.

Een coach traject ga je aan om nieuwe inzichten te krijgen zodat je aan uitdagingen in je leven kunt werken. Een coach kan jou helpen te zien waar jouw belemmeringen liggen. Hij of zij geeft jou handvatten zodat je leert om te gaan met belemmeringen of uitdagingen.

Als jij je niet vertrouwd en veilig voelt tijdens de samenwerking met jouw coach, is de kans groot dat je niet openhartig durft te zijn. Daardoor mis je de kans om tot de kern door te dringen en zal het traject niet opleveren waarvoor je gekomen bent.

Tijdens een coach traject is het daarom van belang, dat jij je veilig en op je gemak voelt. Op deze manier voel je je vrij om te werken aan het gene waarvoor je bij de coach gekomen bent. De relatie tussen coach en cliënt dient daarom ook altijd gelijkwaardig te zijn, vol empathie en vertrouwen.

Hoe weet ik voor de aanvang van een traject of het gaat werken

Geen enkele coach geeft jou voor aanvang een garantie op succes. Althans dat zou in mijn ogen niet eerlijk zijn.

Een coach kan jou wel een inschatting geven of het thema waarvoor jij een coach zoekt, bij zijn of haar bekwaamheid en ervaring past.

Na een eerste kennismaking met een coach heb je een eerste indruk opgedaan. Intuïtief weet je dan vaak al of er een klik is of niet.

Wees eerlijk naar jezelf en luister naar wat je gevoel zegt. Kies een coach die bij jou past!

Zorg voor de start van een coach traject dat je een goede indruk hebt

Voor je start aan een traject is het goed om een eerste indruk te krijgen van je coach. Drie dingen die je kunt doen om je voor te bereiden:

  • Maak kennis met je coach voordat je aan een traject begint. Een eerste indruk zegt vaak voldoende.
  • Maak bij voorkeur een afspraak in de praktijk van de coach. Op die manier weet je waar je de komende tijd het traject zult doorbrengen en of je je daar op je gemak voelt.
  • Leg duidelijk uit wat jouw hulpvraag is en vraag naar de bekwaamheid en de ervaring van de coach op dit gebied. Durf te vragen wat je mag verwachten van een traject.

Passen de coach methode of hulpmiddelen bij jou

Er zijn veel verschillende coaches en coachstijlen. Iedere coach hanteert een methode die bij hem of haar past.
Er zijn coaches die vanuit strakke coachmodellen werken maar sommigen werken juist meer spiritueel of holistisch. Er zijn veel verschillende methodes; RET, NLP, Mindfulness, ACT, DISC en er zijn coaches die werken met inzet van paarden of andere dieren.

Ik werk zelf met inzet van paarden. Een stijl van coachen waarbij de cliënt samen met een paard of pony in een ruimte staat. De sessies vinden meestal plaats in de buitenlucht. Het paard of de pony reageert vanuit zijn instinct op de aanwezigheid van de cliënt. Het paard zal non-verbaal reageren door middel van gedrag en lichaamstaal. Doormiddel van een juiste vertaling en het stellen van vragen word je je bewust van je eigen gedrag en krijg je nieuwe inzichten. Je komt meer tot je gevoel en patronen en gedragingen zullen zichtbaar worden. De verkregen inzichten zorgen voor meer zelfkennis waardoor er veranderingen kunnen worden ingezet.

Wil je meer weten over mijn praktijk en mijn werkwijze? Kijk dan op mijn site of op Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *